Optická korekcia malých okien a priestorov

Úzke okná
Problémom niektorých starších typov bytoviek či domov sú príliš úzke okná. Preto obyvatelia takýchto bytov dlho zvažujú kúpu záclon/ závesov, aby ešte viac nezúžili priestor okolo okna.
Ak však využijete niekoľko jednoduchých trikov, dosiahnete vizuálne rozšírenie – okná budú pôsobiť väčšie a miestnosť priestrannejšia:

1. výrazné riasenie záclony – nešetrite na látke a nariaste záclony o niečo viac
2. dlhšia garniža – zaveste záclonu/ záves na garniže s presahom aspoň 30 cm (do každej zo strán). Efekt je zaručený!

Príliš široké okná
A naopak, ak chcete upraviť vzhľad širokých okien, záclonu nariaste len trochu a presah minimalizujte. Výborne sa dá pracovať s dĺžkou záclony – nechajte záclonu, aby sa dotýkala podlahy. Tým sa viditeľne okno predĺži a zúži. Na optické predĺženie poslúži aj „správne“ umiestnenie garniže a výber vhodnej záclony/ závesu:

1. vyberte si závesnú tyč s čo najmenším presahom
2. pripevnite garnižu aspoň 15 centimetrov nad horný okenný rám
3. záclonu si zvoľte užšiu, aby nebola príliš nariasená
4. na dĺžke látky nešetrite – mala by sa dotýkať zeme, aby bol dosiahnutý čo najlepší výsledok
5. vedeli ste, že aj vzorom je možné korigovať optické vnímanie priestoru?
Výberom závesu so zvislými pruhmi, okno decentne zúžite a predĺžite celú stenu, na ktorej je umiestnené

Dispozičné riešenie
Upraviť si dispozičné riešenie bytu nie je jednoduché; pokiaľ teda neplánujete búrať a nanovo stavať priečky. Sofistikovanejším, praktickejším a v neposlednom rade oveľa lacnejším riešením, je kúpa tej „pravej“ záclony či závesu, ktorými zamaskujete dispozičné nedostatky. Správny materiál a vzor dokážu naozaj divy.

Malé interiéry nadobudnú priestorovosť a hĺbku, ak si nad okná zavesíte záclony s nepatrnými vzormi v svetlých farbách (rovnako ako pri svetlých kobercoch, ktoré dokážu efektívne zväčšiť plochu). Pre konečný efekt odporúčame závesy zo vzdušných materiálov. Pokiaľ chcete ešte viac podčiarknuť priestor, zvoľte si polo-priehľadné látky, ktoré do interiéru pustia najviac slnečných lúčov. A svetlo je najlepším pomocníkom na zväčšovanie miestností.

V prípade, že chcete dosiahnuť presný opak, teda zmenšiť vnímanie priestoru, podarí sa vám to jednoducho – prostredníctvom tmavých, studených farieb a ťažkých látok (taft, brokát). Rovnaký účel splnia aj nápadné, veľké vzory a horizontálne prúžky.

Keď vzhľad záclon a závesov prispôsobíte vizuálu kobercov, viete premeniť malé miestnosti na priestranné; a to bez väčších nákladov.